Diş hekimliğindeki teknolojik gelişmeler modern kök kanal tedavisini ağrısız hale getirmiştir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Bu teknikler sayesinde hastaların oldukça çekindiği kanal tedavisi işlemi de sorunsuz ve ağrısız bir şekilde bitirilmektedir. Özellikle bu konuda uzmanlığını yapmış endodontistler yani kanal tedavisi uzmanları sayesinde kök kanal tedavileri oldukça başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.
Endodontik tedavi olarak da bilinen kök kanal tedavi prosedürü, modern diş hekimliğinde kullanılan en yaygın prosedürdür. Enfekte olmuş ya da oldukça hasar görmüş bir dişi çekmek yerine onarmak ve korumak için kullanılan bir tedavidir. Unutmayın ki kanal tedavisi dişinizi kurtarmanın en iyi yoludur. Kök kanalı tedavisi ile aksi takdirde kaybedilecek birçok diş kurtarılabilmekte ve ömür boyu ağzınızda kalması sağlanmaktadır.
Kanal tedavisi yaptırmaktan kesinlikle korkmayın. Uzman ellerde oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir. Doğru eller tarafından yapıldığında kök kanal tedavisi, ağrıyı hafifletir ve buna neden olmaz. Endodontistler ağrı yönetiminde uzman diş hekimleridir ve çoğu vakayı hızlı ve rahat bir şekilde tedavi edilebilirler. Tüm diş hekimleri kök kanalı tedavilerini yapabilmek üzere eğitilmişlerdir. Ancak bu tedavinin uzmanı endodontisttir. Bir endodontist, ileri eğitim almış ve kök kanal enfeksiyonları teşhis ve tedavi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Genel diş hekimleri dişinizi değerlendirdikten sonra karmaşık ve acil vakaları bir endodontiste yönlendirecektir.
Kanal tedavisi lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Dolayısıyla işlem esnasında herhangi bir ağrı duyulmaz. Ancak dişlerdeki enfeksiyon yoğunluğunun yüksek olduğu ya da problemin biraz daha komplike olduğu bazı vakalarda tam uyuşmanın gerçekleşmesi biraz zaman alabilmektedir. Bu durumda farklı uyuşturma teknikleri kullanılır ve tam uyuşma gerçekleşene kadar beklenir.
Bazı hastalar, kanal tedavisi yerine dişimi çektirsem, yerine köprü ya da implant yaptırsam daha iyi olur diye düşünmektedirler. Bunların hiçbiri sizin kendi dişinizin yerini tutamaz. Unutmayın ki tedavi edilmiş kötü bir diş kökü bile sonuçta kendi dişinizdir. Bu yüzden dişinizi kurtarma şansı varsa mutlaka kanal tedavisi yapılmasını tavsiye ederim. En son çare dişinizin çekilmesidir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dişimde Ağrı Olur mu?
Her ne kadar kanal tedavisi ağrısız bir işlem olsa da, prosedürün hemen ardından, muhtemelen biraz hassasiyet hissedebilirsiniz. Tedaviden sonraki ilk birkaç hafta, çok az ağrı duyulabilir ve çiğneme konusunda hassasiyet oluşabilir. Bunun nedeni ise vücuttaki her dokunun iyileşmesi için zamana ihtiyacı olmasıdır. Ama bir haftayı geçen ve sizi oldukça rahatsız eden bir ağrı hala mevcut ise bu durumda yapılan kanal tedavisinde bir problem olabilir. Mutlaka hekiminize tekrardan başvurun. Pulpa denilen dişin sinirinin canlı olduğu durumlarda kanal tedavisini tek seansta bitirilebiliyoruz. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyon olduğu ve dişin içinden gelen akıntıyı durduramadığımız vakalarda seans sayısı dişin durumuna göre değişebiliyor. Aynı şekilde kanal tedavisinin başarısız olup tekrar yapıldığı ve retreatment olarak bilinen vakalarda da seans sayısı dişin durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu da en fazla 2 seans sürüyor ve bu süreçte dişinizi geçici dolgu ile kapatarak normal bir şekilde kullanmanıza devam etmesini sağlıyoruz.
Başarısız Bir Kök Kanal Tedavisinin Nedenleri
İyi yapılmış kanal tedavilerinde başarı oranı %90-95 civarındadır. Bazı durumlarda örneğin hastanın ağız hijyenine dikkat etmemesi sonucu dişte yeni bir çürüğün oluşması veya dişin dolgusunda kırığın oluşması gibi nedenlerle, kök kanallarının içerisine yeniden bakteri sızıntısının olduğu durumlarda; kök kanallarının tekrar enfekte olması söz konusu olmakta ve başarısızlık meydana gelmektedir.
Bunun dışında yanlış ya da eksik uygulanmış kanal tedavileri sonucunda, kanallar içerisinde alet kırılması sonucunda ya da bazı dişlerde morfolojik nedenlerden dolayı da başarısızlık görülebilmektedir.
Başarısız bir kanal tedavisinin belirtileri, tedaviden kısa bir süre sonra ortaya çıkabildiği gibi aylar hatta yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Bu durum, diş köklerinin beklendiği şekilde iyileşmediğini gösterir. Bu sebeple semptomları ve bu semptomların nedenlerini bilmek çok önemlidir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri ne kadar geç meydana çıkarsa çıksın, temelde tedaviden önce hissedilen şikayetleri hastalarımız yeniden hissetmeye başlamaktadır.
Kanal tedavisinin düzgün bir şekilde yapılmaması bakteriler için tekrardan uygun bir ortam yaratır ve bakteriler kök kanallarına tekrar girerek enfeksiyona neden olur. Dolayısıyla ilgili dişte ağrı baş gösterebilir. Enfeksiyonun artmasıyla birlikte şişlik ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise sıcak ya da soğuk besinlere ve içeceklere karşı hassasiyet oluşması da başarısız kanal tedavilerinin belirtilerinden olabilir.
Bazı durumlarda ise hiçbir belirti vermeyebilir. Sadece radyolojik görüntüleme yöntemleri ile başarısız kanal tedavileri teşhis edilebilir. Hiçbir belirti vermeyen başarısız kanal tedavisi sonucunda diş köklerinde kist gibi oluşumlarda dahil olmak üzere kök ucu lezyonlar görülebilmektedir. Bu sebepten dolayı önceden ağzınızda yapılmış kanal tedavileri varsa yılda bir kez diş hekiminize kontrol ettirmenizde fayda vardır.
Kanal tedaviniz başarısız olursa dişiniz çekilecek diye bir durum yoktur. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltabiliyor ve kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte ettikten sonra tekrar doldurulabilir. Yani ‘’kanal tedavim başarısız oldu bu dişten bana artık bir fayda gelmez’’ demeyin, uzman ellerde bu dişiniz tekrar hayata dönebilir. İşte bu vakalarda endodontistler devreye girmekte ve dişinizi kurtarmak için en son gelişmiş cihazlardan yararlanarak en iyi tedaviyi yapmaya özen göstermektedirler.