Kanal tedavisinin ciddi ağrıya neden olduğu düşünüldüğünden, hastaların tedaviyi erteleme yönünde eğilimli olduğu görülmektedir. Kulaktan dolma bilgilerin zaman kaybına neden olduğuna, dişinizi kurtarma şansının azaldığına ve sonuç olarak dişinizi kaybedilebileceğinize dikkat çekmek gerekir. Bu nedenle kanal tedavisiyle kurtarılma şansı olan dişlerin tedavisinin ertelenmemesi gerekir. Halk arasında kanal tedavisi hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar şunlardır:
1-Kanal tedavisi zor ve uğraştırıcı bir tedavidir.
DOĞRUSU: Gelişen teknoloji ile kanal tedavisi artık oldukça kolay bir işlemdir. Son derece modern aletler ve cihazlarla oldukça başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.
2- Oldukça ağrılı bir işlemdir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisi sırasında yapılacak olan anestezi diş ve çevre dokuları etkin bir şekilde uyuşturduğu için korktuğunuzun aksine tedavi sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.
3- Saatlerce diş hekimi koltuğunda oturmak gerekir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisi işlemi yukarıda da belirttiğim gibi son derece modern aletler ve cihazlar sayesinde en fazla bir saat sürmektedir.
4- Tek seansta tamamlanamadığı için birkaç kez diş hekimine gitmek gerekir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisi işlemi dişinizde aşırı derecede enfeksiyon olmadığı sürece çoğunlukla tek seferde tamamlanabilmektedir. Ancak diş hekiminizin gerek gördüğü durumlarda maksimum iki seansta da tamamlanabilmektedir.
5- Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü kısalır.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst restorasyon sayesinde dişin ömrü kısalmaz. Şunu unutmayın ki kanal tedavisi dişinizi uzun yıllar boyunca ağzınızda tutabilmek için yapılan bir tedavidir. Yapılan bilimsel çalışmalar da bunu doğrulamaktadır.
6- Ağrı yapan her dişe mutlaka kanal tedavisi yapılır.
DOĞRUSU: Ağrıyan her dişe kanal tedavisi yapılmamaktadır. Detaylı bir muayene ve radyografik incelemeden sonra buna karar vermekteyiz. Basit bir çürük, ya da diş eti problemi bile ağrı hissetmenize neden olabilmektedir. Bu nedenden dolayı dişlerinizde herhangi bir ağrı hissederseniz mutlaka diş hekiminizi ziyaret edin. Yani sadece dolguyla tedavi edilebilecek bir çürük ilerleyerek iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Bu durumda kanal tedavisi yaptırmanız gerekir.
7- Sadece diş çürükleri iltihaplanmaya neden olur.
DOĞRUSU: Dişinizde meydana gelen bir iltihaplanma sadece çürük nedeniyle olmamaktadır. Travma, çürük dışı iltihaplanmanın en önemli nedenlerindendir. Dişinize şiddetle gelen bir darbe dışında; diş sıkma/gıcırdatma, yüksek yapılan dolgular ve restorasyonlar da kronik travma nedenleri arasında yer almakta ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Bununla birlikte uzun süre tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları da dişin iltihaplanmasında rol oynamaktadır.
8- Kanal tedavisinden sonra çok fazla ağrınız olur.
DOĞRUSU: Kanal tedavisinden sonra birkaç gün süreyle çiğneme sırasında baskı ile hafif bir ağrı olması oldukça normaldir. Asla aşırı ve şiddetli ağrı olmaz. Eğer şiddetli bir ağrınız olursa normal gitmeyen bir şeylerin olduğu düşünülerek diş hekiminize tekrardan başvurmanız gerekmektedir.
9- Kanal tedavisi öncesi ve sonrasında antibiyotik kullanmak gerekir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisinden önce hastanın genel bir sağlık problemi, sistemik bir hastalığı yoksa antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak kalp kapak problemi rahatsızlığı olan hastalarımıza, organ nakli gibi nedenlere bağlı olarak bağışıklık sistemi yetersizliği ilaçları kullanan hastalarımıza, ortopedik nedenlerle kalça ve diz protezi yapılmış hastalarımıza tedaviden önce koruma amaçlı antibiyotik verebiliyoruz. Ama şunu unutmamalıyız ki bu karar uzman hekimler tarafından veriliyor. Bu yüzden mutlaka doktorunuzla konsültasyon halinde oluyoruz. Kanal tedavisinden sonra ise hastalarımıza kesinlikle antibiyotik reçete etmiyoruz.
10- Kanal tedavisi uygulanan diş iltihaplanır ve ağrı yapar.
DOGRUSU: İyi yapılmış bir kanal tedavisinin başarı oranı, yapılan bilimsel çalışmaları da incelersek, yüzde 90-95 olarak gösterilmektedir. Yani iyi yapılmış bir kanal tedavisinden sonra iltihap ya da ağrı gelişmemektedir.
11- Kanal tedavisi yapılan dişim ağrır ve sorun çıkarırsa dişin çekilmesi gerekir.
DOĞRUSU: Kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlemdir. “Retreatment” dediğimiz kanal tedavisi yenileme işlemini sıklıkla uygulayabilmekteyiz. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılıyor, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte ettikten sonra tekrar doldurabiliyoruz. Başarısız yapılmış bir kanal tedavisi sonrası dişiniz çekilecek diye bir şey yoktur.
12- Kanal tedavisi yerine implant yaptırmak daha mantıklıdır.
DOĞRUSU: Unutmayınız ki diş hekiminiz kurtarabileceği bir dişi çekip yerine implant yapmaz. Bu zaten hekimlik yasasına da aykırıdır. Diş hekiminizin asıl görevi dişinizi tüm şartları zorlayarak kurtarmaktır. Ağzınızda fonksiyon görebilecek bir diş kökü en iyi implanttan daha iyidir.